Annons
Annons


10 tips på hur du blir av med mördarsniglar

Nu vaknar mördarsniglarna! Enligt Sveriges mördarsnigelexpert no 1, Ted von Proschwitz, gäller det att använda många olika vapen för att mota fridstörarna. Här är Teds 10 bästa tips!


1.

Starta jakten på mördarsniglar tidigt på säsongen. Håller sig temperaturen över 4 plusgrader under en längre period blir mördarsniglarna aktiva. Ju fler du dödar tidigt på säsongen, desto färre hinner lägga ägg.

2.

Lägg ut skivor av masonit eller papp på några platser på tomten. Dagtid då det är varmt och torrt söker mördarsniglarna skugga under dessa. Vittja varje förmiddag så kan du fånga in de sniglar som gömt sig efter natten.

3.

Maskros-mat för mördarsniglarHåll nere maskrosbeståndet eftersom mördarsniglar älskar dem och det är växter som kommer tidigt på säsongen.

4.

Rensa bort fallfrukt, svampar och annat som luktar starkt eftersom det drar till sig mördarsniglar. Tänk på att eventuella doftfällor inte bara lockar till sig de sniglar som håller till på din tomt utan även grannens.

5.

Ägg från mördarsniglarMördarsniglar älskar öppna komposter! Där hittar de mat, värme och ett bra ställe att lägga sina ägg. Satsa i stället på en sluten kompost. De är svårare att komma in i och dessutom är där för varmt för mördarsniglarna.

6.

Skölj rötterna på nyköpta växter för att bli av med eventuella mördarsniglar och deras ägg.

7.

Skapa barriärer! Har du en odlingsbädd eller pallkragar kan du sätta upp elstängsel. Mördarsniglarna dör när den kommer i kontakt med eltrådarna. Bygg en vägg av kopparplåt eftersom mördarsniglar ogillar denna metall. Numer finns även bred koppartejp att fästa kring större krukor som hindrar sniglarna att ta sig upp till plantorna.

8.

Jaga med ficklampa på natten då sniglarna är mest aktiva.

9.

Vattna hellre på morgonen än på kvällen. Mördarsniglar är nattaktiva och gynnas av fukt då du vattnar på kvällen.

10.

mördarsnigel gift järnfosfatArbeta med gifter. Nematoden (rundmask) används som snigelgift under namnet Nemaslug. De små maskarna tränger in genom snigelns mantel och drar med sig bakterier som orsakar infektioner så snigeln dör inom några få dagar. Fungerar dock bara på ungsniglar. Nackdel är att de även dödar ”harmlösa” snigelarter. Snigelgift som Snigeleffekt, Snigelfritt och Econova består av små pellets med lockmedel som drar till sig mördarsniglar. När de äter av dessa får de i sig järnfosfat som gör att de tappar aptiten och svälter ihjäl.

Annons
Ted von Proschwitz mördarsnigelexpert

Ted von Proschwitz räknas som Sveriges ledande expert på mördarsniglar och arbetar som biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Bild: Peter Helperin och Shutterstock

Här kan du lära dig allt om mördarsniglar!

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar