Annons
Annons


Fågelhelg vid Kullaberg

Höst och västliga vindar innebär att många spännande fågelarter syns utanför Kullaberg.


Kullabergs klippor

När det blåser riktigt mycket är det många som håller sig inomhus och lägger sig i soffan med en god bok. Det är visserligen rätt mysigt men i går utnyttjade jag vinden på bästa möjliga vis genom att åka till Kullaberg. Upp vid fyren är det en magnifik utsikt över det blåa havet. Så här års, och särskilt blåsiga dagar med västliga vindar, samlas många havsfåglar utanför klipporna. Jag klättrade ner för klipporna och satte mig längst ute vid havet på en klippa. På första parkett fick jag se hur fåglarna svepte fram över vågorna i jakt på fisk och annat ätbart.

Annons

Ejdrar i närbild

Ejder

Guppande ejdrar

Stora grupper med ejdrar guppar omkring på det vågiga vattnet. Då och då dyker de ner och fiskar upp några blåmusslor som de tuggar i sig av. De är otroligt vackra fåglar som hör hemma bland dykänderna. Under hösten och vintern bär hanarna en praktdräkt som är vit med svart på vingarna, stjärtfjädrarna och längst upp på huvudet. På nacken har det gröna fläckar. Honorna är mer diskreta med brungrå dräkt.

Tretåig mås

Det är alltid trevligt att besöka Kullaberg men särskilt då det blåser från väst. Då kan man få se lite udda arter som följt med blåsten in mot kusten. Fågeln här ovan är en sådan, det är en tretåig mås, en art som mest håller till längs med Nordsjöns kustområden.

Havssula

Havssulan hör också till en art som dyker upp längs med vår västkust då det blåser upp ordentligt. De är stora och imponerande fåglar med ett vingspann på upp mot 180 centimeter. De kretsade omkring över vågorna och spanar efter fisk. När de får syn på något ätbart störtdyker de ner med infällda vingar och klyver ytan med den långa spetsiga näbben.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar