Annons
Annons


Äggstremt äggande läsning på Äggets dag

På Äggets dag måste vi bjuda på äggande läsning i form av fakta om ägg.


Äggsamling

I dag är det Äggets dag. Det kan tyckas vara lite märkligt att tillägna dessa ovala tingestar en hel dag men tänker man efter inser man att ägg är rätt häftiga. Tänk att ett helt BB innesluts innanför ett tunt kalkskal. Allt som behövs för att det ska bli till liv är att en ansvarsfull förälder sätter sig och ruvar.

Annons

Mitt bidrag till denna högtidsdag är att bjussa på lite äggande äggfakta.

Struts med ägg Tyngsta och största ägget läggs av strutsen. Även om dessa fåglar lever på afrikanska savanner är det faktiskt en svensk struts som lagt det största ägget, ever. För några år sedan upptäckte nämligen de svenska strutsuppfödarna Gunnar och Kerstin Sahlin ett ägg bland sina strutsar som vägde 2,5 kilo! Det motsvarar 34 normalstora hönsägg.

• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan. I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.

• Den nyzeeländska fågeln kivi lägger störst ägg i förhållande till kroppsstorlek. Ägget kan väga upp till en fjärdedel av fågelns totala vikt!

• Alla fågelägg är inte ovala med en spetsigare ände. Sillgrisslans ägg är päronformade för att inte rulla av klipphyllan där fågeln häckar.

• Världens minsta fågelägg läggs av fekolibrin. Ett ägg mäter omkring 10 millimeter i diameter och väger bara 0,365 gram.

• I Sverige äter vi ungefär 222 ägg per person och år. Det kan tyckas mycket, men jämfört med andra europeiska länder ligger vi i lä.

• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.

Vad betyder märkningen på ägget?

• Alla ägg som säljs i Sverige, utom vid gårdsförsäljning, är märkta med en kod med information om äggets ursprung. Första siffran, 0–3, berättar om vilken miljö hönan har vistats i. 0 = Ekologisk produktion 1 = Frigående utomhus 2 = Frigående inomhus 3 = Inredda burar

• SE berättar vilket ursprungsland ägget kommer från, SE står för Sverige.

• De resterande siffrorna berättar vilken äggproducent ägget kommer från.

Källa: Svenska ägg

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar