Annons
Annons


Allers strandskator 12 april-13


Känsliga tittare varnas! Nedan kommer det visas bilder på strandskator i en lite känslig situation, men jag tror nog du klarar av såna bilder.

Nu på morgonen kretsade strandskatorna som vanligt kring Allershuset. Den ena flög i stora cirklar och sjöng ut sitt ljudliga läte, tätt följd av sin partner. Jag följde skådespelet från mitt fönster, varmt och bekvämt fågelskåderi:-) När jag såg att fåglarna gick in för landning på grannarnas tak försvann de ur min synvinkel. Snabb som en oljad blixt rusade jag in i rummet intill där jag kunde se fåglarna bättre. Som tur var hade jag kameran med mig. De båda strandskatorna stod still intill varandra då hannen plötsligt som på en given signal hoppade upp på ryggen på sin partner och gjorde, ja, ni vet nog vad. Bilderna är kanske inte de allra bästa eftersom jag knappt hann ställa in den innan själva sekvensen var över.

Annons

Hur fåglar egentligen får till det är lite av ett mysterium eftersom de flesta av dem inte har något yttre könsorgan. I stället pressar de sin kloaker mot varandra och på ett ögonblick har hannen levererat det han ska och det hela är över. Själva akten genomförs en massa gångar så att honan säkert blir befruktad.

Nu är vi i alla fall ännu ett steg närmre en spännande häckning på Allers strandskatetak.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar