Annons
Annons


Allers strandskator, 12 mars


Allers strandskator, står det i rubriken! Nu är det inte så att vi äger dessa vackra fåglar men faktum är att så länge jag har arbetat på Allers, 24 år tror jag det är, har det häckat strandskator på taket till driftskontoret. Uppe på det grustäckta tjärpappstaket har de lagt sina ägg, år efter år. Somliga år misslyckas häckningen och alla ungarna dör, andra år blir det full pott då hela familjen lämnar taket helskinnade.

Annons

Troligtvis är det samma par som återkommer eftersom de kan bli rätt så gamla och är trogna sin häckningsplats. Den äldsta dokumenterade strandskatan blev 43 år.

I slutet av mars och början av april brukar de göra sina första flygningar förbi Allershuset samtidigt som de ger ifrån sig det typiska strandskatslätet. Det dröjer med andra ord tills häckningen startar, men redan i dag då jag besökte stranden nere på Råå fick jag se de första exemplaren spankulera omkring. Eftersom natten var riktigt kall hade vattnet i den långgrunda strandviken fryst till is lite här och var. Men det hindrade inte strandskatorna från att borra ner sina långa näbbar i jakt på havsborstmaskar och annat gott.

Nu blir det som sagt några veckors väntan för att se om det blir någon häckning på taket även detta år. Förra året la dem äggen de första dagarna i april, så håll ut.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar