Annons
Annons


Allt om mördarsniglar

Mördarsnigeln är verkligen djuret alla älskar, att hata! Här får du lära dig allt om fridstöraren som som ställer till med oreda i våra odlingar.


Mördarsniglar

Spansk skogssnigel

Arion vulgaris
Längd: 7–16 cm
Föda: Allätare
Ursprung: Okänt, troligtvis sydvästra Frankrike. Inte Iberiska halvön som man tidigare trodde.

De första fynden av mördarsnigel i Sverige gjordes 1975. De kom hit via handelsträdgårdar som importerat växter och jord där snigeln följde med. På liknande vis har de spridits och etablerats långt norrut. Mördarsnigeln räknas som en invasiv art eftersom den inte har några naturliga fiender, förökar sig effektivt och är en allätare med glupsk aptit.
Mördarsnigeln är hermafrodit; varje exemplar är både hona och hanne och kan dessutom befrukta sig själv. Snigeln sparar sperma och befruktar äggen efter hand som de läggs. Sammanlagt lägger de omkring 400 ägg men de portioneras ut i högar om 20–30 ägg under en längre period. De 3–4 millimeter tjocka äggen är till en början genomskinliga men efter ett tag mjölkvita. De kläcks efter fyra veckor och efter ytterligare fyra veckor är sniglarna könsmogna.
Alla mördarsniglar som lagt sina ägg dör i början av oktober. Bara ungdjuren övervintrar (inte äggen) i 10–20 centimeter djupa övervintringskammare som de grävt ut och stängt till. Där stannar de till nästa vår då temperaturen håller sig över fyra plusgrader.

Annons

Mördarsnigel

1. De övre antennerna är enkla ögon som i princip bara kan skilja på mörker och ljus.

2. På de undre antennerna sitter snigelns luktsinne och även en del av smaksinnet – de kan smaka utanför munnen.

3. Krypsulan består av tre fält av muskler som jobbar mot varandra och gör att snigeln kan krypa och gräva.

4. Andningshålet sitter på höger sida av manteln på främre halvan.

5. Munnen sitter nertill på huvudet och är utrustad med en rasptunga som skrapar i sig födan.

 

9 frågor om mördarsnigeln

1. Vad avgör om det blir ett mördarsnigelår?

En torr eller blöt vår är avgörande om det blir massförekomst av sniglar eller inte under året. Om det är en torr vår klarar färre sniglar att lägga ägg medan riklig med väta gynnar dem.

2. Vilka växter undviker de?
Mördarsniglar ogillar växter med tjocka blad som rhododendron och lavendel och de undviker även barrväxter.

3. Vilken är favoritfödan?
Allt som luktar starkt, kadaver, avföring, svamp och rutten frukt. Växter med saftiga blad.

4. Kan mördarsniglar para sig med ”svenska” sniglar?
Ja, de para sig med andra skogssniglar och får då fertil avkomma. Men det finns inga tecken på att dessa är bättre rustade för exempelvis det svenska klimatet.

5. Vilket är det mest ”humana” sättet att döda mördarsniglarna på?
Skär eller klipp huvudet av dem.

6. Dör de av en kall vinter?
Mördarsniglar tål inte sträng kyla men gräver ofta ner sig i närheten av fasader eller andra platser där temperaturen är mildare.

7. Varför kallas de för mördarsniglar?
Artens glupska och kannibalistiska ätbeteende har gett mördarsnigeln dess öknamn.

8. Har de några naturliga fiender?
Myskankan äter mördarsniglar. Vissa arter av rovsnäckor och jordlöpare (skalbaggar) tar både ägg och småsniglar.

9. Hur ser äggen ut och hur kan de överleva om jag kastar en delad snigel på komposten?
Äggen är cirka 3,5 millimeter i diameter och är först genomskinliga men sedan gråvita. Äggen befruktas först då snigeln lägger dem. Har inte snigeln lagt dem själv är de INTE befruktade och kommer att dö.

Så skiljer du sniglarna åt

Det finns 22 snigelarter i Sverige. Av dessa är några svåra att skilja åt från varandra – exempelvis arterna inom familjen skogssniglar dit svart, röd och spansk skogssnigel hör. De varierar alla i utseendet och kan påminna om varandra.
Har du massförekomst av sniglar i trädgården är det med största sannolikhet mördarsniglar det rör sig om. Bor intill en skog kan en eller annan röd eller svart skogssnigel hälsa på. De ställer inte till med samma skada som mördarsnigeln eftersom de inte har samma glupska aptit, förökar sig inte i samma takt och lever till större delen av svamp och förmultnade växter.

Pantersnigel

En annan snigel som dödas av misstag i tron på att det är en mördarsnigel är den vackra pantersnigeln. Den är ofta ljusbeige med mörka fläckar men kan variera i utseende. Den skiljer sig dock från mördarsnigeln eftersom andningshålet sitter på bakre delen av manteln. Pantersnigeln lever mest av förmultnade växter men ger sig troligen på mördarsnigeln och dess ägg eftersom de konkurrerar om utrymmet.

Bild: Shutterstock

Här är de 10 bästa tipsen på hur du stoppar mördarsniglar!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar