Annons
Annons


Nu flyttar amiralfjärilen söderut

Amiralfjärilen gör som flyttfåglarna, drar söderut mot värme och sol.


amiralfjaril_vilande

De flesta av våra fjärilsarter övervintrar som ägg, larv, puppa eller som nässelfjärilen som färdigutvecklad fjäril. Men några arter väljer att följa flyttfåglarnas exempel. De drar söderut när värmen och solljuset försvinner. Till dessa hör den ståtliga amiralfjärilen. En stor fjäril med mörka vingovansidor som pryds av ett vitt och orangefärgat fält. Bakvingarnas undersida är kamouflagefärgade och påminner om trädens bark. Blir de störda så fäller de fram framvingens undersida som är svart, vit och orangeröd.

Annons

amiralfjaril

Amiralfjärilen är en så kallad migrerande art som under vintern håller till i Sydeuropa. När våren närmar sig flyger de norrut och i slutet av maj brukar de första exemplaren anlända till Sverige. Under gynnsamma förhållanden fortplantar sig amiralen hos oss och det är deras avkomma du ser så här års. I trakterna av Helsingborg, där jag bor, är det gått om amiraler just nu. De brukar samlas i mängder vid savande träd eller vid fallfrukt där de tar för sig av det sockerrika fruktköttet. Det gäller att ladda med energi inför den långa flygresan.

Flyttande fjärilar skiljer sig från flyttfåglar genom att det inte är samma individ som genomför hela flygningen. En fjäril lever ju inte lika länge som en fågel. Forskare som undersökt fjärilarnas migration har kommit fram till att det går åt sex generationer för att genomföra en migrationscykel.

Vi kan nog få njuta av de vackra amiralfjärilarna ett par veckor till, så länge vädret är någorlunda soligt och varmt. Sen ger de sig av och inte förrän nästa försommar får vi se dem igen.

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar