Annons
Annons


Bastardsvärmaren – den lättfotograferade fjärilen

Bastardsvärmare låter sig inte skrämmas iväg av närgångna fotografer då de sitter på blommor och äter. De är nämligen giftiga!


En bredbrämad bastardsvärmare.

Att fotografera fjärilar brukar innebära att man får kuta omkring som en tosing och jaga snabbflygande insekter. När de väl går in för landning gäller det att försiktigt smyga fram utan att skrämma iväg dem. Men det finns en fjärilsfamilj som är mer lättfotograferad än andra, Zygaenidae, eller bastardsvärmare som deras svenska namn är. De består av sju arter som finns från Skåne till Norrbotten.

Annons

Förklaringen till att de är lättfotograferade är att de är giftiga, något de signalerar till fåglar och andra hungriga djur, genom visa upp starka färger. Sex av arterna är svarta med röda fläckar och en art är metallicgrön. Giftet skapar de genom att som larv mumsa i sig värdväxter och ta upp ämnen som omvandlas till vätecyanid. När man som fjäril är giftig behöver man inte vara rädd för att bli uppäten. I stället sitter bastardsvärmare lugnt kvar och suger i sig nektar utan att bekymra sig för varken fåglar eller närgångna fotografer.

Vill du veta mer om bastardsvärmare finns det en mycket trevlig app att ladda ner till sin smart phone.

Här hittar du appen för android

Här hittar du appen för iOS

En mindre bastardsvärmare som nyss tagit sig ur sin puppa.

Blomkrabbspindlar sitter ofta på blommor och lurpassar på insekter som landar för att äta nektar. Men när bastardsvärmaren slog sig ner på denna tistel backade spindeln undan.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar