Annons
Annons


Bland sälar och samlare


Förste november är en högtidsdag, i alla fall två typer av människor, sälälskarna och bärnstenssamlarna! Då öppnas nämligen portarna upp till Måkläppen, Sveriges sydvästligaste naturreservat. Sälälskarna blir glada eftersom de kan promenera ut på den sandiga halvön och få en närmre titt på alla gråsälar och knubbsälar som simmar längs strandkanterna.

Annons

Bärnstenssamlarna blir lyckliga eftersom en massa bärnstenar sköljs upp på Måkläppen. Eftersom det råder tillträdesförbud under nio månader är det många samlare som är uppe i gryningen den förste då förbudet hävs, allt för att hinna först ut till den orörda skattplatsen. Med krattor finkammar de tångruskor för att komma åt de honungsfärgade stenarna. Det är dock inte helt lätt eftersom bärnsten kan påminna om små musslor i färgen, och dessa finns det också en hel del av bland uppsköljd tång och ålgräs.

Jag själv gillar både säl och bärnsten, men inte så mycket att jag stod startklar den förste. I stället passade jag på att besöka Måkläppen i dag eftersom meteorologerna utlovade att solen skulle hålla mig sällskap. När jag väl kom iväg efter frukosten var det allt annat än soligt. Blygråa moln täckte hela himlavalvet. Men nu hade jag ju bestämt mig.

Väl ute på måkläppen efter en halvtimmes promenad från den fina fyren vid Falsterbos fågelstation fick jag syn på de första sälarna. En grupp med gråsälar som stack upp sina  huvuden ur vattnet och följde mig med nyfikna ögon.

En bit bort såg jag en grupp med knubbsälar som låg och solade sig på stranden. För att komma dit behövde jag dock passera ett vatten. Det var inte så djupt men tillräckligt för att mina kängor skulle bli vattenfyllda. Därför valde jag trots att det inte direkt var badsäsong att ta av mig skorna och vada över barfota. Behöver jag säga att det var kallt?

Det var i alla fall värt besväret. Jag kunde komma riktigt nära knubbsälarna, dock utan att skrämma bort dem. När jag plockade fram kameran hade jag sån tur att en spricka i molnen släppte genom lite solljus så jag kunde få till riktigt bra bilder. Har ni vägarna förbi Skanör-Falsterbo innan den sista januari tycker jag absolut ni ska ge er ut på Måkläppen, glöm bara inte stövlarna.

Solbadande knubbsälar

Gråsäl

Bärnstensletare med Fyren i bakgrunden.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar