Annons
Annons


Brev med blodigt innehåll

Ibland ligger det spännande brev i min postlåda här på jobbet, som det jag fick här om dagen som innehöll en levande fästing...


Fästingar

Som naturredaktör får jag ibland ta emot naturfrågor som ni läsare skickat ställt. De flesta kommer numer som mail men fortfarande dimper det ner ett och annat brev eller vykort, vilket är jättekul. Några gånger per år blir jag extra glad då det kommer tjocka kuvert med spännande innehåll. Det kan vara allt från pressade löv med märkliga fläckar till askar med torkade fjärilar som behöver artbestämmas. Här om dagen kom ett kuvert som slog alla tidigare rekord i spännande innehåll. Det skickades in av Karin Sparresäter från Näsviken. Hon hade skickat med ett litet plaströr som innehöll ett litet kryp, en blodstinn fästing!

Annons

När jag öppnade det lilla locket och hällde ut innehållet på mitt skrivbord såg jag till min förvåning att det lilla djuret fortfarande levde eftersom den sakta började krypa i riktning mot min dator, kanske för att söka skydd.

Jag kan inte säga att jag gillar fästingar särskilt mycket eftersom de kan ställa till med rätt stora problem. Men nu fick jag plötsligt chansen att fotografera en blodfylld gynnare och placerade den nyfunna fotomodellen i min lilla fotostudio och tog några fina bilder…

Efter lite plåtande läste jag brevet som följde med. Där beskrev Karin att hon plockat fästingen från sin hund och fick då se hur en annan mindre fästing satt på den stora. Kunde det vara så att den lilla sög blod från den större? Det var inte första gången Karin sett det märkliga beteendet.

Förklaringen är att den mindre fästingen var en hane som försökte para sig med honan. Hanen som även den skickades med i det lilla plaströret klarade inte resan till Allers lika bra utan var stendöd vid ankomsten.

Fortsätt gärna skicka fler roliga och intressanta frågor och saker till mig antingen genom mail eller gammeldags post till

Aller Media

Allers redaktion

att: Peter Helperin

25185 Helsingborg

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar