Annons
Annons


Den diskreta och exhibitionisten


silverfjädermott

Vet du att det finns omkring 2 700 olika fjärilsarter i Sverige? Några blir över en decimeter över vingarna medan andra är så små att du knappt ser dem. Somliga har vingar i glimrande metallfärger medan andra är mer diskreta i grått och brunt.

Annons

En fjäril som verkligen skiljer sig från mängden är vitt fjädermott, den på bilden här ovan. Den ser verkligen inte ut som en standardfjäril utan har vingar som är uppdelade i flikar. När fjärilen vilar fäller den ihop vingarna som på bilden.

bastardsvärmare

En fjäril som tvärt emot fjädermottet och allt annat än diskret är den sexfläckade bastardsvärmaren. De röda fläckarna på vingarna syns tydligt vilket är meningen eftersom de signalerar till rovdjur att smakar illa.

Som larv tar bastardsvärmarna upp ämnen ur värdväxterna som bildar vätecyanid. Både larv, puppa och den fullvuxna fjärilen är därför starkt giftiga. Giftet gör även fjärilen till ett bra fotomotiv. Förklaringen är att de inte är så rädda av sig utan sitter lugnt kvar på blomman de suger nektar ifrån medan du som fotograf kan komma riktigt nära.

Här kan du läsa mer om de sju arterna av bastardfjärilar som finns i Sverige.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar