Annons
Annons


Den tillfälliga gästen

En ung vildkanin kom på besök i vår trädgård vilket väckte familjens tamkanin Mimmis nyfikenhet.


Hemma i vår trädgård bor Mimmi, en holländsk dvärgkanin. Eftersom jag är pälsdjursallergiker bor hon ute hela året och har en isolerad avdelning i sin bur.

Tidigare i år dog hennes syster Alice och det är allt lite sorgligt att se Mimmi skutta omkring ensam inne i sin bur. Men allt som oftast släpper vi ut henne i trädgården eftersom den är helt inhägnad. Hon är en social liten kanin som gillar att vara nära oss när vi gräver och fixar i rabatterna.

Annons

I går arbetade jag hemma och satt i vårt kök och skrev. Från köksfönstret kan man se Mimmi skutta omkring i sin bur. Efter alla år vi haft kaninerna lär man sig känna igen deras beteende och i går kunde jag se att något väckte hennes uppmärksamhet. Hon hoppade upphetsat omkring i buren med blicken fäst mot en speciell punkt under vårt köksfönster.

Min första tanke var att det var en katt i trädgården och öppnade altandörren. Men där var inget hotande rovdjur utan en liten vildkaninsunge som mumsade i sig av gräs och maskrosblad.

Mimmi var i upplösningstillstånd och ville så klart ut och hälsa på den lilla krabaten. Kaninungen visade dock inget som helst intresse av den äldre kaninen.

Jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen, hur Mimmi skulle uppträda vid ett en eventuell kaninsammankomst? Skulle hon visa upp starka moderskänslor och ta sig an ungen eller rent av hoppa fram och bita den för att visa vem som bestämmer i den här trädgården?

Efter någon timme kunde jag inte hålla mig längre utan smög försiktigt ut och släppte ut Mimmi.

Det blev varken hackat eller malet.

Mimmi rusade mest omkring fram och tillbaka på tomten, lätt överhettad. Nästan som om hon ville visa upp lite häftiga skutt. Den lilla ungen verkade dock inte imponerad och ägnade henne någon som helst uppmärksamhet. Efter ett tag smet den vildkaninen ut genom ett hål under planket, något Mimmi missade. I stället började hon leta efter den tillfälliga gästen, något hon roade sig med i någon timme tills hon tappade intresset och återvände till sin bur. Där inne genomförde Mimmi lite pälsvård och åt lite pellets ur sin skål som om ingenting hänt.

Kaniner är märkliga djur.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar