Annons
Annons


Fågeljakt i stadsmiljö


Martina Haag och Måns Karlsson dominerar fortfarande och vann dagens andra uppdrag.

Martina Haag och Måns Karlsson dominerar fortfarande och vann dagens andra uppdrag.

Följer ni fortfarande Det stora fågeläventyret, på SVT?  Jag gör det, med stort intresse dessutom. Avsnitt tre var riktigt spännande då det gällde att skåda fåglar i stadsmiljö, något som faktiskt är roligare än vad det låter. Programledaren, Martin Emtenäs, förklarade mycket pedagogiskt att fåglar ju inte ser en stad utan en bit annorlunda natur där husen är berg och ett torg en öppen slätt. Många arter trivs med andra ord rätt bra i stadsmiljö, framför allt oppurtunisterna, alltså de arter som är duktiga på att anpassa sig efter omständigheterna, exempelvis kajor och pilfinkar som bland annat tar för sig av det vi människor lämnar efter oss. Faktum är att det finns mer fågelarter i storstäderna än vad man kan tro.

Annons

Vill du lära dig att fotografera fåglar är just stadsmiljö en bra plats att börja med eftersom fåglarna är mer vana vid människor och det är lättare att komma nära inpå dem än i den mer vilda naturen. Något att tänka på för alla er som tänker vara med och tävla i den kommande naturfototävlingen som drar igång senare i vår.

Låta dig inspireras av förra årets pristagares bilder som du hittar här.

det-stora-fagelaventyret-del-3-tavling

Extra kul detta avsnitt var att se på samarbetet mellan Bathina och Pav. De är som ett fågelskådande syskonpar som ständigt är irriterande på varandra, kul underhållning.

Favoritparet Martina och Måns fortsätter att dominera vilket de visade genom att vinna andra deltävlingen. Värre gick det för Vanessa Falk och Niklas Aronsson som blev den andra paret att åka ut ur.

Jag fick en läsarfråga som har med tv-programmet att göra. Tom undrade vilken kamera deltagarna använder i programmet. De har varsin Canon EOS 7D Mark I, med Canon EF70-300, f/4 – 5,6. En bra kamera för den som vill fotografera fåglar eftersom sensorn är lite mindre än den hos en fullformatskamera.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar