Annons
Annons


Fåglar och kändisar i nytt program på SVT

SVT satsar på ett nytt underhållningsprogram där fåglar fåglar spelar en central roll, plus en handfull kändisar. Nu börjar Det stora fågeläventyret!


Det stora fågeläventyret

Deltagarna i SVT:s nya underhållningsprogram, Det stora fågeläventyret. Bild: Baldur Bragason

De första snödropparna och vintergäcken har börjat sticka upp ur jorden i de sydligaste delarna av landet. Snart kommer tofsvipor, sånglärkor och andra flyttfåglar att återvända från sina vintervistelser och inleda årets häckningssäsong.

Annons

Några som redan startat fågelsäsongen är SVT som lanserar den nya underhållningsprogrammet Det stora fågeläventyret. Där ska sju kända svenska profiler ge sig ut i fält och utföra en massa tävlingsuppdrag, alla med fåglar i fokus.

Gemensamt för deltagarna är att deras fågelkunskaper är rätt begränsade. Men för att de ska ha någon som helst chans att lösa några av uppdragen har de utrustats med en kamera, en fågelbok men även varsin duktig ornitolog. Tillsammans ska paren utföra olika underhållande uppdrag i den svenska naturen.

Jag har fått se en förhandsvisning på programmet och måste säga att jag gillar programmet. Kanske är jag lite partisk eftersom jag brukar fastna framför de flesta program på SVT som har en naturanknytning. Men faktum är att jag tycker SVT har lyckats med att kombinera underhållning och undervisning utan att få det att bli för pretentiöst eller för flamsigt. Det är en proffsig produktion med noggrant utvalda tävlande som alla är tv-vana och bjuder på sig själva, vilket är ett måste för att det ska bli bra tv.

Det är hur kul som helst att se ”kändisarna” rusa omkring som yra höns då de jagar fåglar med sina kameror. Som i de flesta tävlingsprogram kommer deltagarna att åka ut ur tävlingen en efter en tills bara tre återstår. Dessa kommer bege sig till Peru där de ska få syn på den mytomspunna kondoren.

Som tittare serveras man inte bara lättsmält underhållning med lekande kändisar. Lite då och då dyker det upp intressant information och olika arter och uttryck som ornitologer slänger sig med. Programledaren Martin Emtenäs och domaren Gigi Sahlström (Sveriges enda kvinnliga professionella fågelskådare) bjuder även på intressant fågelkunskap och klokhet.

De senaste åren har intresset för fåglar ökat markant i vårt land, inte minst tack vare räkningen av vinterfåglar vid våra fågelbord som Sveriges Ornitologiska Förening arrangerar. Förhoppningsvis kommer Det stora fågeläventyret fånga ännu fler personers intresse för de bevingade djuren och miljön i det stora.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar