Annons
Annons


Djurspaning i Senegal


Förra veckan fick jag äran att följa med Världens Barn och Rädda Barnen till Senegal för att följa fältarbetarnas arbete i södra delarna av landet. Det blev en fullspäckad vecka med många besök på skolor, Listening Centers och andra intressanta platser och möten med otroliga människor som arbetar med för barnens rättigheter.

Annons

Nu låg fokus på hjälporganisationernas arbete i Senegal och inte på att kika på djurlivet. Men på morgonen innan vi gav oss av ut i fält och på kvällarna då vi kom tillbaka rusade jag omkring med kameran och försökte fotografera det lilla djurliv jag hann uppfatta. På mitt hotellrum fanns som på så många andra exotiska platser gott om småkryp. Men städpersonalen hade tömt en flaska insektsgift innan jag klev in vilket resulterade i att de flesta smådjuren låg med benen i luften. Kändes inte så kul att fotografera döda kackerlackor och andra livlösa insekter.

fiskebat

Pelikaner och hägrar vid en fiskebåt i floden Casamance.

Men i Ziguinchor bodde vi på ett hotell som låg nere vid en stor flod med sitt utflöde i Atlanten. På morgonen gav sig fiskarna ut för att hämta in sina nät och många fåglar höll sig i närheten som pelikaner och hägrar. Uppe bland träden och på murarna satt duvor och kuttrade. Den som syns på bilden är en palmduva som orädd lät sig avporträtteras.
palmduva

En palmduva, en art som är ganska vanlig i många afrikanska länder.

På vägarna vi färdades på var det mest förekommande djuren vi såg tamboskap i form av kossor, getter och några enstaka grisar. Bara vid ett tillfälle rusade tre apor över vägen. Han dock aldrig se vilken art det rörde sig om.
Annars är djurlivet tämligen rikt i Senegal, i alla fall på vissa platser som nationalparken Niokola-Koba i öst som hyser lejon, elefanter, leoparder och schimpanser, men dit kom jag tyvärr aldrig. Det fanns även en nationalpark i närheten av var vi höll till. men eftersom det varit mycket oroligheter i de områdena finns där mycket minor. Under regnperioden gör det kraftiga regnen att minorna flyter iväg och gör det så pass riskfyllt allt röra sig i området att man valt att stänga ner parken för allmänheten.Senegal_fjaril

En vacker fjäril inte helt olik vår egna makaonfjäril.

En spännande upplevelse inträffade efter en intervju vi gjorde på en plats inne i staden Kolda. När solen går ner i Senegal sker det på bara några minuter. Det hinner knappt skymma innan mörkret fallit helt. Plötsligt började vi höra en massa ljud från ett träd intill oss, allt efter ljuset försvann. Plötsligt fick vi se skuggor som röra sig i mörkret. Det var stora fladdermöss, eller flygande hundar som de även kallas. De är till skillnad från sina mindre släktingar inga köttätare utan lever bara av nektar, blommor och frukt. Jag försökte filma i mörkret. Ingen film som vinner några priser, men ändå…

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar