Annons
Annons


Drakjakt


Salamanderjakt

Jag och dottern åkte till vår favoritdamm i går. En annandag påsk med klarblå himmel och någorlunda varm vårsol, kan det bli bättre? Målet var att kolla på salamandrar. Förr i tiden kallades de för vattenödlor, men namnet är helt missvisande eftersom de faktiskt inte är ödlor, inte ens reptiler. De har varken fjällig hud eller ögonlock vilket de flesta ödlor har. I stället hör de hemma bland stjärtgroddjuren.

Annons

De är bland de första groddjuren att ge sig ut i dammar för att para sig. Redan i februari kan man se dem simma omkring i småvatten. På våren får hanarna en vacker ryggkam som får dem att se ut som små miniatyrdrakar. Även undertill är de fina, lysande orangefärgade med mörka fläckar.

Simmande vattensalamander

Alla groddjur, inklusive salamandrarna, är fridlysta i vårt land. Men man kan lyfta upp dem försiktigt ur vattnet och studera dem men där efter släppa tillbaka dem.

Salamanderägg

När salamandrarna parat sig lägger honan de befruktade äggen, ett och ett, på växtdelar. Ägget kläcks efter någon vecka och ut simmar en liten larv som håller sig i vattnet ett par månader och andas då med gälar. Efter någon månad ger den sig upp på land och återvänder inte till vattnet förrän ett par år senare då den är könsmogen och ska para sig.

Mindre vattensalamander

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar