Annons
Annons


Duniga ugglor


Uggleungar

Ugglor är häftiga fåglar. Mystiska och svåra att få se eftersom de flesta är nattaktiva och håller sig väl dolda dagtid. Då förstår ni om jag blev eld och lågor då en kollega berättade att en vän till henne passerar en ugglefamilj varje dag han är ute och rastar sin hund. Snabbt som ögat bokade jag tid med Benny Ravn, som kompisen hette. Benny var snäll och ledde mig till platsen i den lilla blandskogen där ugglorna höll till.

Annons

Kattuggla

Mycket riktigt satt där fyra duniga ungar högt upp i en gran. Den ena föräldern satt och vakade över ungarna medan den andra troligtvis var ute och jagade efter mat. Man ska vara försiktig med häckande kattugglor eftersom föräldrarna kan bli extremt beskyddande. Då och då får man höra talas om personer som kommit för nära ungarna och fått föräldrarnas vassa klor inborrade i sin skalp.

Men ugglorna Benny visade sig vara väldigt fredliga och satt lugnt och blundade och verkade strunta helt i vår närvaro. Benny berättade att första gången han träffade på ugglorna satt ungarna i ett så lågt träd att han kunde klappade dem. En av ungarna hoppade ner på marken och lät sig till och med fotograferas och klappas. Träffar man på vilda djurungar i naturen tycker jag dock att man ska hålla lite avstånd för att inte skrämma dem eller störa dem i onödan.

spyboll från kattuggla

Även om du vet att det häckar ugglor i din närhet kan det vara svårt att se dem eftersom de håller sig väl dolda bland grenarna. Ett tips kan vara att leta efter spybollar på marken. De består av svårsmälta delar från bytesdjur som päls, benrester och tänder.

Jag hade inte sån tur att ungarna satt vackert på en låg gren. De var så stora nu att de kunde flyga kortare sträckor, något de visade genom att flyga upp i toppen av ett träd… Men några bilder blev det i alla fall, och glädjen över att få träffa på ugglor i det fria:-)

Här är en liten film på kattugglorna. Vill du se mer om dessa vackra fåglar kan du se kortfilmen om Bo och Sonja Kanter som ringmärker kattugglor i Halland. Glöm inte heller att själv ge dig ut i skogen och leta efter ugglor och andra fina fåglar.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar