Annons
Annons


Fåglar i trädgården


BlåmesI går startade min fågelmatarsäsong. Den blev extra vacker i år eftersom jag fick en vacker fågelmatare i födelsedagspresent av min familj. Numer hänger en citrongul keramikboll, fylld med fågelmat, i en syren. Än så länge har jag bara lagt ut jordnötter och talgbollar men det råder redan full aktivitet. Eftersom jag bor mitt i et villakvarter utan tillgång till intilliggande skog eller andra mer otämjda naturområden så tillhör fåglarna som besöker vår trädgård Svenssongänget, det är alltså inte så många rariteter som dyker upp, inga än så länge i alla fall. Som person är jag rätt slarvig av mig men ibland förvånar jag mig själv med att petig och ordningsfull, som när jag matar fåglar. Då plockar jag fram papper och penna och skriver upp de olika arter som dyker upp vid fågelmatningen å tomten.

Annons
Matplats

Min fågelmatplats som består av talgfylld kotte, talgbollshållare och keramikboll fylld med jordnötter.

Talgbollshållare

Pilfinken inspekterar den egentillverkade talgbollshållaren. Beskrivning finns i Allers Nr 45-15

Skata

Skator är vackra fåglar som gärna besöker fågelmatningen.

Kärntruppen

Pjoddar, som vi säger i Skåne, består av pilfinkar och gråsparvar.

Första dagen jag började med min lista dök det faktiskt upp 13 arter, och två har jag noterade jag för ett par dagar sedan. Alltså 15 arter. Pilfink, gråsparv, blåmes, talgoxe, rödhake, gärdsmyg, bofink, koltrast, björktrast, stare, kråka, råka, skata, kaja, ringduva. Vi du locka till dig många olika fåglar gäller det att mata på ordentligt så att du alltid har en kärntrupp med fåglar. I mitt fall har vi en massa pilfinkar och gråsparv som alltid finns i närheten. När de sitter och äter av maten lockar deras närvaro till sig andra fågelarter, kanske en mer ovanlig fågel passerar förbi någon dag i vinter och lockas till min matning tack vare stammisarna. Får du några fina fågelgäster till din fågelmatning får du gärna ta en bild och skicka till mig så lägger jag upp den på min blogg. Har du frågor om fågelmat går det så klart att skicka dem till mig så ska jag försöka svara på frågorna. Lycka till med fågelmatningen nu! /Peter

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar