Annons
Annons


Möte med hökuggla

Hökugglan är en dagaktiv uggla.


Hökuggla

Ugglor är spännande fåglar, hemlighetsfulla och mytiska. De flesta av dem syns och hörs bara på natten då de i mörkret sitter och hoar. Men det finns undantag. Som hökugglan. Till skillnad från de flesta andra ugglor är den aktiv under dygnets ljusa timmar.

Annons

Hökugglan häckar i norra Sverige men under vintern händer det att den ger sig av söderut och till min stora glädje kunde jag se på Artportalens hemsida att ett exemplar av den vackra ugglan synts till i närheten av där jag bor, närmare bestämt vid Stureholms Våtmarker.  Där har Kullabygdens Ornitologiska Förening fått tillåtelse av markägaren att bygga ett fågeltorn och en stor fågelmatsstation. I närheten av dessa finns några nygrävda dammar och lite björkskog. Området är fylld av småfåglar och smågnagare, med andra ord en perfekt plats om du är en hökuggla. Deras favoritföda är just gnagare och småfåglar.

Här kan du läsa om Bo och Sonja Kanje som ringmärker kattugglor.

Jag promenerade omkring på området med kameran i högsta hugg, beredd att fånga den vackra fågel på bild. Men efter en times sökande var jag på väg att ge upp. På väg mot bilen dök det upp en äldre herre, tillika fågelskådare, som jag samtalade med en stund. När vi skiljdes åt gick han bara några steg innan han vände sig om och ropade till mig:

–Där är den, sa han och pekade upp i en björk, 20-30 meter från där jag stod.

Till min stora glädje visade sig hökugglan var en orädd fågel som lät mig komma ganska nära den.Den var fullt koncentrerad på att spana efter något ätbart bland grästuvorna på marken och jag gick sakta mot trädet där den satt och stanade då jag stod ett tiotal meter från den. Några gånger flög ugglan ner efter ett byte men lyckades inte fånga något under tiden jag var där utan flög åter upp i ett träd och fortsatte sitt matspanande.

Är du lilla minsta intresserad av fåglar och andra djur kan jag starkt rekommendera artportalens hemsida. där kan du rapportera in vad du sett, men även söka efter vilka djur som synts till i närheten av vad du bor.

Har du tur kan även du få se den vackra hökugglan eller någon annan fin fågel. Om inte kan du titta på filmsnutten jag filmade under mitt möte med den vackra ugglan.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar