Annons
Annons


Fascinerande svamp


soppar

Eftersom många gillar att både plocka och äta svamp vill jag börja mitt blogginlägg med en vacker svampbild, den ovanför, innan jag övergår till något betydligt äckligare, men likväl fascinerande.

Jag var ute och plockade svamp i går och fick då syn på något som rörde sig nere på marken och böjde mig ner för att se efter vad det. Men doften som slog emot fick mig att snabbt rygga tillbaka. Jag hade stött på en stinksvamp. Alla som stött på denna märkliga svamp vet hur det luktar. För er andra kan jag avslöja att den luktar gammalt rutter kött.

Annons

Det som hade fångat min uppmärksamhet var ett hundratal flugor som satt på svampen och verkade ha en riktig matorgie.

stinksvamp

Stinksvamp täckt av ätande flugor.

stinksvamp2

Stinksvamp utan flugor.

Lika illaluktande som stinksvampen är, lika fascinerande är den som art. När svampkroppen växer fram ur jorden är toppen täckt av ett slemmigt sporlager som ger ifrån sig en unken doft som märks på flera meter håll för oss människor. Flugor verkar märk doften på betydligt längre avstånd och inom kort är varenda kvadratmillimeter täckt av dem. Flugorna blir som hypnotiserade av svampen och äter så intensivt att du nästan kan röra vid dem utan att de ger sig av. När de till sist är mätta och belåtna är deras små fötter täckta av sporer som de tar med sig till andra delar av skogen där märkliga svampen kan etablera sig.

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar