Annons
Annons


Fjärilslängtan

När abstinensen efter sommar, sol och värme bli oroväckande hög söker jag som så ofta tröst i mitt bildarkiv där jag bläddrar bland vår och sommarbilder, gärna på dagfjärilar. Här är några av mina favoritbilder.


Pärlemorfjäril

En pärlemorfjäril som fotograferades på en vacker äng blommande ängsvädd, en växt som fungerar som en riktig fjärilsmagnet.

Makaonfjäril

Kanske inte världens vackraste bild men den fotograferades längst upp på toppen till Ansättsfjället i Jämtland. Makaonfjärilen patrullerade fjälltoppen och flög i en vid cirkel för att sedan landa på samma punkt några sekunder innan den upprepade proceduren om och om igen.

Skogsnätfjäril

Fjärilar är roliga att fotografera, gärna på nära håll eftersom de har en massa detaljer som syns extra tydligt då. Som denna skogsnätsfjäril vars ansikte är täckt av pollenkorn.

Violettkantad guldvinge

Violettkantad guldvinge, vackert namn på en vacker fjäril. Just detta exemplar är en hona och den violetta kanten på vingarnas ytterkanter syns inte så tydligt, men det är likväl en fin fjäril.

Silverblåvinge

Kråkvicker är en ärtväxt som många insekter uppskattar, inte minst den fina silverblåvingen som tar sig en klunk av nektar från blomman.

Puktörneblåvinge

Puktörneblåvingen är en av de vanligaste blåvingarna och i ärlighetens namn en art jag kan tröttna på eftersom det syns överallt. Men den är å andra sidan väldigt fin, särskilt på en förgätmigej.

Allmän metallvinge

Den allmäna metallvingesvärmaren har en grön metallskimrande färg som talar om för andra djur att den är giftig.

Bastardsvärmare

Precis som metallvingen är bastardsvärmare giftiga vilket den rödsvarta färgen signalerar. Detta gör att de inte är lika lättskrämda som andra fjärilar och det är relativt lätta att fotografera.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar