Annons
Annons


Så enkelt gör du egen fågelmat

Så gör du egen fågelmat. Enkelt, billigt och kul!


Att mata fåglar är en av vinterns höjdpunkter tycker jag. Du gör nytta genom att förenkla vardagen för de fåglar som stannar kvar över vintern. Samtidigt så bjuder fåglarna på högklassig underhållning. För det är riktigt kul att studera fåglarnas beteende kring matningen.

Här kan du se hur de vanligaste besökarna vid fågelbordet.

Intresset för fågelmatning har exploderat de senaste åren och i våra matbutiker trängs pallar fyllda av fröer, nötter, talgbollar och annat fåglarna gillar att äta. Det mesta som säljs är bra produkter men det har hänt att jag kommit hem med talgbollar och fröer som fåglarna ratat helt. Det kan ha varit för gamla produkter eller så har talgbollarna innehållit för mycket vatten så att det blivit till isbollar!

Annons

För att vara säker på att fågelmaten är riktigt bra kan du göra den själv. Det är både enkelt, billigt och inte minst, om du är den pyssliga typen:-)

Här kan du läsa om hur du lyckas bäst med din fågelmatning.

Grundreceptet består av kokosfett, smör och fröer. Det är inte så petigt med vad man väljer för sorter. Själv använde jag viltfågelblandning till den maten jag använde till filmen. Men kommer du över billiga jordnötter, solrosfrö eller kanske hampfrön går det så klart bra att använda.

Så här gör du:

Smält ett paket kokosfett i en kastrull.

Häll i frön och nötter.

Släng i en rejäl klick smör, den gör ”smeten” mer lättarbetad.

Stoppa ner en bit snöre i en form, jag använde plastmuggar, och häll ner fröblandningen.

Låt anrättningen stelna.

När du ska ta ut fågelmaten ur formen kan du spola lite varmt vatten på utsidan så lossnar det enklare.

Häng upp maten på en lämplig plats.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar