Annons
Annons


Grodans år


thea_salamander

Pappa, det är en jättestor salamander, ropade min dotter här om dagen då höll mig sällskap vid en damm där jag inventerade trollsländor. Thea, dottern, roade sig under tiden med att fånga små djur från dammen med en håv då hon plötsligt fick upp ett stort svart djur. Jag rusade bort till henne och fick till min förvåning se att det var en större vattensalamander, ett rätt ovanligt groddjur i de trakterna där vi befann oss.

Annons

stor_vattensalamander

Det var en stor hane med en kraftig ryggkam och ljusa tåspetsar som låg i håven. Alla groddjur i Sverige är fridlysta och ska egentligen inte fångas in. Men eftersom Thea fångade in den av misstag passade jag på att ta några  snabba dokumentationsbilder innan vi släppte tillbaka den i vattnet.

Det är spännande med groddjur. I Sverige har vi 13 olika arter uppdelade på två salamandrar, tre paddor och grodor. Trots att de tillhör samma grupp lever de rätt olika liv. Klockgrodan håller till nere i vattnet nästan året medan lövgrodan klättrar i träd där de fångar insekter med sin klibbiga tunga.

Eftersom groddjur världen över har minskat katastrofalt de sista åren har Naturskyddsföreningen utnämnt 2014 till Grodans år. Tillsammans med SLU och ArtDatabanken ska man ge ut informationsblad, appar och annan information om groddjur för att öka din och min kunskap och vårt intresset för de charmiga djuren. Redan nu finns en jättefin app, Grodguiden, som finns att ladda ner till både Android och iOS. Där finns fina bilder, bestämningsnycklar och kartor som visar hur du ser skillnad på de olika groddjuren och var de lever. Det finns även ljudfiler så du kan höra hur de låter då de spelar. Jag har minsann fått den stora äran att bidra med några bilder till appen vilket jag är otroligt stolt över. Appen är gratis så ladda ner och insup all spännande fakta om groddjuren.

grodans_ar

Länk till Grodguiden på Appstore

Länk till Grodguiden på Google play

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar