Annons
Annons


Grodlek


För bara några dagar sedan kändes det som om det inte skulle bli någon vår i år. Men så plötsligt kom den, med stormsteg. Flyttfåglar väller in söderifrån och en och annan fjäril och humla tumlar förbi. Men det som får mitt hjärta att slå lite extra nu på våren är när groddjuren vaknar till liv och startar sitt spel.

Annons

I går besökte jag Tegeldammen i Rydebäck utanför Helsingborg. Det är ett inte allt för stort våtmarksområde på några hundra gånger hundra meter. Dammen är täckt av torkad gul fjolårsvass som gör att det inte är helt enkelt att ta sig fram. Men med kamerastativ under armen och gummistövlar på fötterna gav jag mig ut för att fånga grodorna på bild och film.

Det var en magisk upplevelse med säkert tusentals vanliga grodor, Rana temporaris, som tumlade runt i vattnet. Deras lågmälda knorrande fyllde luften, magiskt!

Har ni en damm i närheten tycker jag ni ska besöka den nu. Under några intensiva dagar leker nämligen vanlig groda, åkergroda och vanlig padda. Sen tar det plötsligt slut och groddjuren försvinner upp på land medan deras ägg utvecklas till yngel och så småningom till små grodor.

Har ni ingen damm att gå till får ni njuta av det lilla filmklippet jag lagt upp här. Glöm inte att skruva upp ljudet!

   Läs mer om
2 kommentarer


Annons

 


Laddar