Annons
Annons


Harkranken, en ofarlig mygga

På sensommaren är det vanligt med harkrankar, långbenta ofarliga myggor.


Harkrank

En insekt som det finns gott om så här års är harkrankarna. Det är långbenta insekter som hör hemma i underordningen myggor. I Sverige finns det omkring 350 arter, allt från småttingar på några millimeter till stora arter med vingspann på över sex centimeter.

Annons

Till skillnad från sina mer blodsugande släktingar, stickmyggorna, så är de inte utrustade med stickande mundelar och är alltså helt ofarliga.

Somliga harkrankarter kan dock ställa till med lite problem för alla med trädgård eftersom deras larverna kan äta rötter till levande växtdelar som exempelvis gräsmattor.

På hösten efter parningen flyger honorna omkring och lägger ägg genom att sticka ner rumpan i något lämpligt underlag. Larverna övervintrar och äter sig stora under våren och sommaren och kläcks från sin puppa på sensommaren. Som imago, färdigutbildad, lever harkrankarna bara några dagar tills de parat sig och lagt ägg.

Svängkolvar

Harkrankar hör hemma i insektsordningen tvåvingar. De flesta insekter har två vingpar, alltså fyra vingar. Men hos tvåvingarna har ena vingparet omvandlats till små svängkolvar som används för att ge stabilitet då de flyger. Nu hör inte harkrankarna till några mästerflygare utan vinglar omkring i luften eller inomhus hos oss dit de gärna verkar ta sig. Får du in harkrankar i ditt hus kan du enkelt kupa handen över den och öppna ett fönster eller en dörr och slänga ut dem.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar