Annons
Annons


Hej då Allers strandskator


Nu är det tomt på taket. Familjen strandskata har dragit vidare. Sista gången jag såg ungen var här om dagen då föräldrarna försökte få den att lämna sin uppväxtplats på taket genom att hoppa ner mot marken nedanför. Ungen var inte riktigt flygfärdig utan hade fortfarande mycket dun kvar i fjäderdräkten. Men tydligen tyckte föräldrarna att den var redo, kanske för att vandra iväg mot någon gräsmatta i närheten där den själv kunde jaga efter smaskiga daggmaskar och andra läckerheter.

Annons

Även om det bara blev en unge som klarade sig av tre ägg får häckningen ändå räknas som framgångsrik. Det finns siffror som visar att att bara 16 procent av ungarna överlever till den första ruggningen.

Hos strandskator lämnar den ena föräldern familjen då ungarna börjar bli flygfärdiga. Den andra stannar kvar med ungarna till en bit in i augusti. Då lämnar även de landet och flyger ner mot södra Nordsjön där de övervintrar. Förhoppningsvis dyker de upp även nästa vår för att åter häcka på Allers tak och bjuda på nya äventyr.

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar