Annons
Annons


Hög tid för holken


Fågelholkar

Nu är det hög tid att sätta upp fågelholkar. Hänger du upp dem under de närmsta veckorna kan du med lite tur få fåglar som flyttar in redan denna häckningssäsong. Men hinner du inte med det just nu kan du faktiskt hänga upp dem när som helst. Förr eller senare är det säkert någon som tar holken i besittning eftersom det faktiskt råder brist på bostäder för hålhäckande fåglar. Träden de häckar i under normala förhållanden är ofta gamla och döende och har en mjukare ved som är lättare att hacka ut. Men i de flesta skogar i vårt land gallras dessa träd bort och nya träd planteras. Sedan dröjer det omkring 100 år innan de duger för hålhäckarna.

Annons

I nummer 14 av Allers skriver jag om holkar och vilka fåglar som uppskattar att häcka i en sådan. Dessutom får du beskrivning på hur du kan bygga en egen fiffig dubbelholk.

Vill du ha lite extra inspiration till ditt holkbyggande kan du besöka Naturskyddsföreningens hemsida. De arrangerar nämligen Holk-SM för sjunde året i rad. Tävlingen är öppen för alla grundskole- och gymnasieelever i landet som får skicka in bilder på holkar de byggt. Ni måste in och titta på bilderna, otroligt kreativa och snygga lösningar som förhoppningsvis faller fåglarna på läppen, förlåt, näbben:-)

Vem som vinner tävlingen avgörs på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 26-29 mars på Stockholmsmässan. Klicka här för att se alla bidragen.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar