Annons
Annons


Höstproviantering


På en kyrkogård jag brukar besöka har en ekorre inmutat sitt revir. Där finns nämligen en liten dunge bestående av ett par tallar, några granar och ett par ekar. Träden verkar bära på tillräckligt med ekollon och kottar för att tillfredsställa just en ekorres aptit. Så här års när dagarna blir allt kortare har den lilla gynnaren fulla arbetsdagar som går till att samla ihop proviant till vintern.

Annons

I går smög jag mig in i dungen där jag satte mig på huk med kameran i högsta hugg. Ekorren var så upptagen av sin proviantering att den inte la märke till mig.

På pigga ben rusade den upp i ekens grenverk och samlade ihop nötter. Det rasslade till ovanför mitt huvud och några ekollon föll ner på marken. Sekunderna senare följde ekorren efter och samlade ihop sitt byte. Den ställde sig på bakbenen och spanade några sekunder tills den verkade ha hittat en bra plats att gräva ner maten. När det var gjort var det dags att åter springa upp i trädet och plocka ner fler ekollon att gräva ner. Proceduren upprepas om och om igen utan att ekorrens energi verkade tryta det minsta. Man skulle behöva lite av den, särskilt så här års…

När mina knän till sist gav upp var jag tvungen att ställa mig upp varpå den vinterklädda gnagaren förvånat la märke till mig. Märkbart irriterad rusade den upp i närmsta träd, vände sig mot mig och tjattrade högljutt. Jag tror det betydde något i stil med att ”låt bli att störa mig i arbetet och ge dig av härifrån”.

 

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar