Annons
Annons


Hungriga sandödleungar på jakt

Nu kryper sandödlornas ungar ur sina ägg. Med lite tur kan du få se dem kila omkring i någon sandig brant där de jagar efter spindlar och andra smådjur.


 

Sandödla hane

Sandödlor har brun beige grundfärg med mörka fläckar. Hanarna har gröna sidor som under våren, parningsperioden, blir intensivt pistagegrön.

Sandödla hona

Här om dagen besökte jag Sundvik, någon mil norr om Landskrona. Platsen hör till mina favoritstället eftersom jag brukar se sandödlor där. Denna säsong har det dock varit rätt magert med ödlor. Jag har smugit och sökt bland de sandiga branterna men bara sett några enstaka som snabbt kilat iväg. Har något hänt med den lilla populationen?

Annons

På en kort strecka av 100 meter såg jag 10 små ungar som kilade omkring och jagade efter småspindlar och andra ryggradslösa djur. Nu gäller det för ungarna att äta ordentligt så de får ihop tillräckligt med energi inför vintern. Då gräver de ner sig eller kryper ner i någon hålighet och ligger i dvala där till vårsolen väcker dem.

Sandödla i hand

En liten årsunge i min hand.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar