Annons
Annons


Hur gammal blir en insekt?

Hur gammal blir en insekt är en fråga många undrar.


hur_gammal_blir_en_insekt

Hur gammal blir en insekt? Det är en fråga som diskuterades runt vårt fikabord här om dagen. Det finns många myter om just livslängden hos insekter, som att dagsländan bara lever en dag, det hörs ju på namnet…

Annons

Faktum är att dagsländor ofta lever flera år. De lever visserligen bara några få dagar som färdigutvecklad flygande insekt. Då söker de upp en partner, parar sig, lägger ägg och dör. För de flesta dagsländsarter rör det sig bara om några få dagar. Men innan de blev flygande insekter levde de i vattendrag i sitt larvstadium vilket hos många arter pågår i ett par-tre år.

I sina liv lever alla insekter som ägg, larv, puppa och imago (färdigutvecklad). Några arter hoppar över larvstadiet och genomgår ett nymfstadie då de ser som små kopior av sina föräldrar, exempelvis gräshoppor. Men det säger ändå sig själv att det inte går att genomföra samtliga stadier på en dag.

Till de mer kortlivade insekterna hör bananflugorna. För dem tar det omkring 20 dagar att utvecklas från ägg till könsmogen fluga. Den korta generationstiden uppskattas av forskare som kan undersöka förändringar från en generation till en annan under en relativt kort tid.

De flesta av våra dagfjärilar lever några månader, i alla fall de individer som kläcks under våren och den tidiga sommaren. De hinner leva några veckor som bladätande larv innan de förpuppas och förvandlas till nektarsugande fjäril. Några arter låter sina ägg övervintra medan andra gör det som larv eller puppa. Andra arter som nässelfjärilen och citronfjärilen övervintrar som färdigutvecklad fjäril. Det lever visserligen ett rätt stillsamt liv då de sover, men lever gör de i alla fall fram till nästa vår/sommar och blir då alltså nästan ett år.

De mer långlivade insekterna hittar vi bland de sociala insekterna, som myror och termiter. Hos vissa arter kan drottningarna leva i nästan 30 och under den tiden producera hundratusentals ägg.

Även några spindelarter kan bli riktigt gamla, men de är ju inga insekter, men det kan jag berätta om någon annan gång.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar