Annons
Annons


Inventera trollsländor


En vacker trollslända du kan stöta på under en inventering.

Röd Flickslända är en vacker art du kan stöta på under en inventering.

Sedan några år tillbaka är jag med och inventerar trollsländor i Skåne. Som en galning springer jag omkring med håv och fångar in de snabbflygande insekterna i ett område jag tilldelats. Väl infångade försöker jag avgöra vad det är för en art för att sedan släppa ut den. Meningen med projektet är att man vill få en bättre koll på vilka arter som finns i vårt landskap. Trollsländor är så kallade indikatororganism vilket innebär att de vatten där det finns gott om olika trollsländsarter ofta är rika på andra djur och växter.

Annons

Projektet påbörjades 2009 och skulle egentligen avslutas förra året. Men eftersom man inte fått in tillräckligt med fakta och data från ett flertal platser i länet fortsätter man ett år till. Man behöver absolut inte vara någon expert på vare sig insekter eller trollsländor i synnerhet. Det är faktiskt ganska enkelt att se vilken art man fångat in genom att titta på olika kännetecken de olika arterna bär på. Skulle man känna sig osäker på någon art går det bra att skicka bilder till projektets ansvariga som gärna hjälper till att artbestämma.

Vem som helst som är intresserade av vår natur får hjälpa till, det krävs inga förkunskaper. Som inventerare behöver du bara en håv, en liten bok om trollsländor och gärna en kamera att dokumentera dina fynd med. Är du intresserad av att hjälpa till kan du gå in på trollslandor.se och läsa mer. Där kan du även beställa håv och bok till ett billigt pris. Sen är det bara att ge sig ut och inventera.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar