Annons
Annons


Jag fick se den ovanliga tryfjärilen!

Den extremt ovanliga tryfjärilen har synts till vi Lundåkrabukten och så klart slängde mig dit med kameran i högsta hugg.


Gräsfjärilar

En grupp gräsfjärilar suger i sig nektar från björnbärsbuskens blommor.

Ni vet att jag gillar att fotografera fjärilar och visst blir jag glad om jag lyckas se en jag inte fotograferat tidigare. Men jag tillhör inte de som far land och rika runt för att jaga ovanliga arter. Nu menar jag inte att klanka ner på dem som gör det men jag har helt enkelt för lite tid. Men i dag gjorde jag ett undantag då jag var inne på Artportalen, en sida där allmänheten kan rapportera in djur och växter de sett, och fick se att en tryfjäril setts bara ett par mil från min arbetsplats. För er som inte känner till tryfjärilen kan jag säga att den tillhör de absolut mest sällsynta dagfjärilarna i vårt land och det har bara synts ett par få exemplar de senaste åren.

Annons

Jag avbröt mitt jobb och for ner mot Lundåkrabukten där den skulle hålla till. Först gick det inte så bra eftersom jag gick fel och vandrade in i ett buskage med taggiga björnbär. Där var visserligen fullt med vackra dagfjärilar att fotografera men ingen tryfjäril. Till slut gav jag upp och gick tillbaka mot bilen då jag fick syn på en man med en kamera med stort teleobjektiv och kikare hängande runt halsen.

– Leter du efter try, sa jag.

– Absolut, blev hans korta svar.

Han visste var fjärilen var och vi slog följe. Ett par hundra meter in på en skogsstig förstod vi att vi kommit rätt eftersom där stod ett tiotal personer med kamera och kikare och stirrade in mot ett buskage.

Fjärilsskådare

En grupp fjärilsskådare spanade efter den ovanliga tryfjärilen i ett buskage med björnbär och vildkaprifol. Kvinnan längst fram på bilden heter Ilona och har tillsammans med sin man Tommy sett alla Sveriges 122 dagfjärilsarter utom en.

Vi smög fram och där satt den, tryfjärilen, och sög nektar från en björnbärsblomma.

Tryfjäril

Den sista tryfjärilen rapporterades in 1969 men dök upp vid Falsterbo 2003. Men nu har ett par exemplar alltså synts till vid ett skogsparti vid Lundåkrabukten. Förhoppningsvis lyckas de etablera sig där så fler får chansen att se den vackra fjärilen.

Tryfjäril

Ni kanske undrar varför fjärilen heter som den gör, tryfjäril alltså? Fjärilen lägger sina ägg på värdväxten skogstry vars blad larverna mumsar i sig av. På bilden syns den fullvuxne tryfjärilen då den går in för landning på björnbärsblommor.

Jag vågade inte tränga mig förbi den lilla skaran av människor och fick inte till några mästarbilder, men dock ett par som bevis på att jag sett Sveriges ovanligaste fjäril!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar