Annons
Annons


Jakten efter vitvingen

Fjärilssäsongen har börjat och jag gav mig ut på jakt efter skogsvitvingen, en riktig raritet.


Aurorafjäril

Något av det bästa jag vet är att fotografera dagfjärilar. På senare år har jag fått för mig att jag ska försöka fånga så många olika arter som möjligt på bild, troligtvis en manlig grej det där med samlandet.

Annons

Nu är det inte så att jag åker flera hundra mil för att fotografera en speciell art, men befinner jag mig på en plats där det borde finnas speciella arter ger jag mig ut med kameran och letar. i går var jag exempelvis i Räfshalen utanför Ljungbyhed. Det är ett litet naturområde med fina naturängar som lockar många olika arter. En riktigt raritet, skogsvitvingen, dyker då och då upp där. Jag bestämde mig alltså för att åka dit och spana efter den lilla fjärilen. För att göra en lång historia lite kort kan jag avslöja att jag inte fick syn på någon skogsvitvinge. Det var ärligt talat en rätt tråkig fotodag med få smådjur att plåta.

Den enda fjärilen jag fångade var en vacker aurorafjäril, en hona. De är lika rovfjärilen men har lite rundare framvingar.

Vedträdlöpare

Efter några timmars letande gav jag till sist upp och begav mig till bilen. På väg dit passerade jag ett hygge med en stapel med avverkade trädstammar. Så här års kan man se långhorningar, en skalbaggsgrupp som alla är försedda med långa antenner. Jag hade tur och hittade flera vedträdlöpare som satt stilla i solen och lät sig avfotograferas.

vedtradlopare2

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar