Annons
Annons


Jakten på vårtecken

Efter en lång och kall vinter börjar äntligen de första vårtecknen synas. Vad sägs om en diskret huggorm och skräniga tranor.


Nu är min vår officiellt invigd, jag har skådat årets första huggorm!

Jag har väntat hela vintern på våren och alla djur och växter som återkommer med värmen. En av de första att krypa fram är faktiskt huggormen. Här nere i söder där jag bor kan den visa upp sig så tidigt som i slutet av mars. Ormen på bilden fotograferade jag i helgen. Trots att det inte var mer än 2-3 grader, blåsigt och kallt så hade den lilla reptilen krupit fram ur sitt vinterviste för att ta för sig av värmen som den bleka vårsolen bjöd på.

Annons

Många blir förvånade då de får höra att huggormar är ute så tidigt, trots kylan. Men vad många inte tänker på är att trots att det är kallt i luften kan det vara riktigt varmt nere på marken där det inte blåser, så länge solen lyser.

När huggormen hör till de mer diskreta vårtecknen märks tranorna tydligare desto tydligare. Det hörs tydligt när de sveper in i stora flockar. Många av dem sätter kurs mot Hornborgasjön. Där samlas tusen och åter tusen tranor för att ta för sig av maten som slängs ut på marken för att locka till sig de ståtliga fåglarna.

Ett grönfinkspar visar tydligt att nu är det vår.

En dubbeltrast poserade fint på en död tallstam.

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar