Annons
Annons


Kliv på meståget

Om hösten drar stora flockar av småfåglar omkring i skogarna och letar efter mat. Fenomenet kallas för meståg.


Stjärtmes

Du har säkert varit ute och gått i skogen om hösten och plötsligt hört eller sett hur en massa småfåglar far omkring bland grenarna och letar efter mat. Så efter en stund är de plötsligt borta. Fenomenet kallas meståg. Förklaringen till namnet är att flockarna huvudsakligen består av just mesfåglar som blåmes, talgoxe och stjärtmes.

Annons

I dag när jag var ute och gick i skogen hörde jag ljudet från en massa stjärtmesar och förstod att det var ett meståg i antågande. Jag klev glatt på tågen genom att ta några steg in bland träden där fåglarna satt.

När mesarna drar fram genom skogarna brukar de locka med sig andra fåglar som nötväcka, kungsfågel och mindre hackspett. Forskare tror att hackspetten och de andra uddarterna följer med tåget eftersom den får skydd tack vare att fler ögon håller koll efter eventuell fara.

Jag hade tur i dag eftersom mitt bland småfåglarna så uppenbarade sig plötsligt en mindre hackspett, en hona vilket man ser eftersom hon saknar den röda fläcken på hjässan. Hon hackade efter smådjur och larver i en död trädstam och märkte inte hur jag försiktigt närmade henne. När jag var nöjd med bilderna klev jag av mestågen och gick vidare.

Mindre hackspett

Blåmes

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar