Annons
Annons


Kopparorm eller kopparödla?

Orm eller ödla, ja vad är egentligen den benlösa reptilen för ett djur?


Kopparödla

Som ett guldglänsande smycke låg ett vackert djur och solade sig mitt på skogsstigen där jag promenerade. Jag var som vanligt på jakt efter fjärilar men blev glad som en lärka när jag stötte på den vackra varelsen.

Annons

Det var en kopparödla, en av våra tre ödlearter. Den lilla krabaten saknar ben vilket gör att många förväxlar den med en orm. Tydligaste skillnaden mellan ormar och de benlösa ödlorna är ögonen. De flesta ödlearter har ögonlock som gör att de kan blinka, något ormar inte kan.

Kopparödlor är harmlösa varelser som håller sig i den fuktiga och skuggiga skogsmiljön där de oftast nattetid letar efter något ätbart som maskar, sniglar och andra ryggradslösa djur. Dagtid håller de sig gömda i håligheter eller under stenar.

kopparödla med tunga

 

Så här års har de precis parat sig och i slutet av augusti föder honan ungar levande ungar som är små kopior av föräldrarna fast mycket mindre, knappt en decimeter långa.

Kopparödlans vetenskapliga namn är Anguis fragilis. Fragilis kommer från latinets bräcklig och syftar på ödlans förmåga att tappa sin svans vilket den kan göra om ett rovdjur attackerar. Med lite tur ger den tappade svansen ödlan lite tid att smita iväg från faran.

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar