Annons
Annons


Krabbmetande barn, hör upp!


krabbthea

När jag var liten älskade jag att fiska krabbor. Jag låg med ett snöre där jag fäst en krossad blåmussla som lockade till sig strandkrabbor som sedan drogs upp och hamnade i en hink. Därefter kunde jag inspektera krabborna på nära håll, men det gällde att hålla dem på rätt sätt så de inte knep. Även om krabborna inte är särskilt stora kan de utdela rätt smärtsamma nyp med sina spetsiga klor, tro mig!

Annons

strandkrabba

Min dotter Thea visar hur man håller en strandkrabba utan att bli nypt.

Numer brukar mina barn roa sig med krabbfiska och jag hjälper gärna till, tur man har barnasinnet i behåll.

Tyvärr har det senaste tiden kommit ett hot mot krabborna och andra marina djur längs våra kuster. Det verkar som ett par nya krabbarter är på väg att vandra in. Det handlar om blåskrabban och penselkrabban, två arter som har sitt ursprung i Asien men som nu verkar vandra in i våra vatten. De är inga stora arter men desto glupskare. De lever av samma mat som våra inhemska strandkrabbor och i värsta fall kan de konkurrera ut dem. I USA har de på sina håll förökat sig enormt och kan förekomma upp mot hundra stycken per kvadratmeter.

Matz Berggren, som är forskare vid Lovéncentret i Fiskebäckskil, har bett barn som i sommar fiskar krabbor längs västkusten om hjälp. Om de fångar in krabbor som ser misstänkta ut ska de fotografera dessa och skicka bilderna till honom på adressen: [email protected]

nyaarter

Bild: Jan Beermann/AWI, Matz Berggren GU

De båda krabborna skiljer sig i utseende från våra vanliga strandkrabbor genom klorna och ryggsköldarna.Vill du se krabborna i detalj ska du lada ner denna pdf: Nya krabbarter

Nu är det bara att ge dig ut på egen hand eller med barn och barnbarn och fiska krabbor. Glöm bara inte att släppa ut dem i vattnet igen, så länge det inte är de nya arterna!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar