Annons
Annons


Lekande grodor

En liten film om grodor som precis vaknat upp efter vintersömnen och är på väg mot sin damm för att para sig.


Vanlig groda

Nu är det grodornas tid ute i naturen. De vaknar till från sin vintersömn och styr stegen, skutten, rakt mot sin favoritdamm. Den vanliga grodans lekperiod varar bara några dagar. De ger sig ner till det vatten där de en gång i tiden kom till. Där tumlar de runt med sina artfränder tills en hittar en partner. Hanarna klämmer sig fast kring en hona genom att koppla ett grepp under hennes armar, amplexus kallas det för. Ibland slåss flera hannar om en hona och de är så ivriga så de kan sluta med att de dränker henne…

Annons

Men i de flesta fall hinner honan lägga äggen som hanen befrukta. Det hela är över på bara några dygn. Leker inträffar dock olika tidpunkter runt om i landet beroende på hur långt våren kommit, men håll ögonen öppna nu.

Jag lyckades pricka in startskottet för årets grodlek nere vid en damm vid Raus kyrka utanför Helsingborg. Det var en otroligt häftig upplevelse när hundratals grodor vandrade från skogen med siktet inställt på dammen. Överallt runt omkring mig prasslade det i de torra löven när grodorna hoppade fram.

Väl nere i vattnet vilade de en stund innan de simmade bort mot dammens grundare partier där de samlades i stora skaror för att para sig. Jag spelade in några sekvenser och klippte ihop en liten filmsnutt. Så poppa lite popcorn och slå er ner framför datorn och njut av lite grodlek.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar