Annons
Annons


Lunchpaus vid ån


I dag sken solen kring middagstid! Då gick det inte att efter lunchen sätta sig ner vid skrivbordet och arbeta på en gång. Skulle jag få lite ro i kroppen var jag tvungen att först ge mig ut på en runda i naturen. Det fick bli en tur till den intilliggande Råådalen som ligger ett stenkast från redaktionen.

Annons

Där slingrar sig den vackra Råån fram genom skogen. Jag satte mig på en sten nere vid vattendraget och betrakta djurlivet, med kameran i högsta hugg. Till en början försvann de flesta fåglar från platsen, men efter ett tag verkar det som om de vant sig vid min närvaro och de återgick till sina göromål. En trädkrypare kilade upp längs en stam och snappade åt sig av insekter och andra smådjur den hittar i barken. Blåmesar och talgoxar flög i skytteltrafik från ett buskage och över till en björk där de hängde upp och ner och åt av fröna. Fortfarande syntes en och annan trollslända som patrullerade fram och tillbaka över ån. Det är främst honor av höstmosaiksländor. De doppar ner sina bakkroppar i vattnet och lägger ägg som om efter år som vattenlevande rovdjur ska ta sig upp på land och förvandlas till flygande insekter.

Plötsligt for det förbi något gult, fladdrande och kvittrande. Det var en grupp på 4-5 forsärlor som tumlade runt i luften. En av dem satte sig ner ett tiotal meter från mig, ute på en sten, och vickade på sin långa stjärt som är så typiskt för ärlor. Till skillnad från sina betydligt vanligt förekommande släktingar sädesärlorna har forsärlan en knallgul gump som gör dem lätta att känna igen. Som namnet antyder brukar de hålla till vid forsar och andra rinnande vatten där de jagar efter insekter.

Ett kort ögonblick satt den på stenen framför mig innan den plötsligt fick syn på en trollslända och satte av efter den.

Även jag insåg att jag till slut måste ge mig av, dock med en nypa frisk luft i lungorna och hyfsat nyladdade batterier.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar