Annons
Annons


Lyckad ödlejakt


En liten sandödla kilade upp på min ryggsäck.

Några gånger då jag varit ute på ett uppdrag har det hänt att jag får gå hem utan att få uppdraget genomfört. En gång spenderade jag och en herpetolog, ormexpert, en hel dag på Stens huvuds nationalpark för att leta efter huggormar.

Annons

– Ett idiotsäkert ställe, sa ormexperten. Här hittar vi alltid huggisar!

Men efter fem timmars letande gav vi upp, inte en orm i sikte, och jag fick tomhänt åka hem.

En annan gång åkte jag upp till Gävletrakten för att titta på en speciell fjärilsart som trivs bra där. På morgonen då jag drog undan gardinerna från hotellets fönster såg jag hur regnet öste ner. Inget idealväder för fjärilsskådning och jobbet fick ställas in.

Men ibland går det oväntat bra, som i dag. Jag åkte bort till en plats där det ska finnas sandödlor, otroligt charmiga små reptiler. Nu på våren när de ska para sig antar hanarna en vacker pistagegrön färg för att imponera på honorna. Efter någon halvtimmer letande kände jag hur det skulle bli ännu en sån där misslyckad dag, satte ner min utrustning på marken och pustade ut! Efter någon minut ser jag hur något rör sig i ögonvrån. Det är en sandödla, en fjolårsunge på 7-8 centimeter, som klättrar upp på min fotoryggsäck. Försiktigt plockar jag upp kameran och hinner ta ett par bilder innan den lilla gynnaren kilar vidare.

Därefter fick jag se ytterligare fem exemplar innan jag nöjd kunde återvända till redaktionen. Ibland har man tur!

En pistagegrön sandödlehane.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar