Annons
Annons


Magisk höstmorgon


Vilken morgon!

Efter flera dagar med regn och framför allt blåst var det skönt att mötas av en kall, stilla och klar höstmorgon.

Efter avslutad frukost och innan arbetsdagen börjar hinner jag med en tur ner till havet. Den stjärnklara natten har släppt ut all värme i atmosfären och det bjuds på de första minusgraderna för säsongen. Marken är täckt av frost vilket får de små blåklockorna att glittra som smycken i det tidiga morgonljuset.

Annons


Nere vid vassen bjuds det på stort skådespel. I omgångar lyfter hundratals gäss som övernattat i den grunda havsviken. Ovanför mitt huvud passerar vitkindade gäss och grågäss. Till en början i stora osammanhängande grupper som strax övergår till välstrukturerade v-formationer.


Bakom ridån av vass sitter en gråhäger vilket jag inte märker förrän den ger ifrån sig några hesa rop och lyfter med några tunga vingslag. Den flyger majestätiskt över vegetationen och styr ut mot några stenar där den får vara ifred.


Det är en speciell känsla att bara stå still på en plats tidigt på morgonen och se hur fåglarna vaknar till liv. Intensiteten bland dem ökar allt efter att solen värmer upp dem. Efter en stund är det dags att ge sig av, men precis innan jag går får jag syn på något som rör sig bland vassbladen. Genom kamerans sökare ser jag att det är en rörsångare, troligtvis en ungfågel. De äldre har redan flyttat mot vinterkvarteren i Västafrika men snart kommer även denna ungfågel att ge sig av.

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar