Annons
Annons


Minerad mark

Att vara naturfotograf innebära vissa risker, som att vara för fokuserad på djur i kamerans sökare när man befinner sig i ett naturområde med betande kossor...


nässelfjäril på ängsvädd

En nässelfjäril tankar nektar från en ängsvädd.

En nackdel med att vara ute i naturen och fotografera är att jag blir så fokuserad på det jag fotograferar att jag glömmer bort allt annat. Oftast är det en positiv känsla som gör att man glömmer bort alla vardagsproblem och låter hjärnan vila sig från stress och andra jobbiga intryck.

Annons

Men ibland är det inte så bra att försvinna bort för mycket, som i dag då jag var ute på fotoäventyr i ett naturskyddsområde.

För att vara riktigt snäll mot alla växter och djur har man på denna plats låtit bli att använda konstgödsel vilket mest gynnar gräs och viden som snabbt växer upp och kväver allt annat växtliv. Är jorden mager får även de mindre växterna chans att växa vilket gör att fler arter trivs vilket i sin tur lockar fler djur och i det stora hela bidrar till en ökad biologisk mångfald. För att inte låta området växa igen helt har man släppt in ett gäng kossor som betar ner gräs och sly. Men med kossor i sin närhet får man inte glömma att hålla koll på komockor, alltså koskit! Det gjorde nämligen inte jag då jag fick syn på en nässelfjäril som flög förbi mig.

Den ska jag fotografera tänkte jag och började småspringa efter fjärilen. Fjärilar är små kvicka rackare ska ni veta. Det gäller att vara fokuserad så man inte tappar bort den. Till sist landade nässelfjärilen på en ängsvädd och jag fick till några bra bilder. När den flög vidare fick jag syn på en stor koskit på marken som jag undvek att trampa i. En person innan mig hade missat den eftersom jag såg ett tydligt färskt märke efter en sko i utkanten av högen…

Så klart var det jag som trampat i  högen vilket syntes tydligt av den ljusbruna geggan som satt på min före detta vita skosula. Men, ”Det är ingen sommar förrän man trampat i en komocka.” ett ordstäv jag hittade på just för att trösta mig.

trampa i komocka

En naturfotografs före detta rena och vita sneakers.

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar