Annons
Annons


Miniäventyr med dottern


thea_padda4

Mina barn är måttligt roade av naturen. Det kan vara så att deras pappas lätt överdrivna naturintresse skapat en motsatt effekt hos dem. Men när jag berättade för Thea, min 11-åriga dotter, att jag skulle iväg till en damm där det borde finnas paddor och salamandrar släppte hon mobiltelefonen ifrån sig och hoppade i sina gummistövlar.

Annons

thea_padda1

Vattensamlingen vi besökte ligger intill en åker och är en gammal bevattningsdamm. Om sommaren vimlar det är trollsländor och andra intressanta djur. Men så här års är det groddjuren som regerar. I vattnet så vi flera paddor och salamandrar som simmade omkring. Thea hade med en håv och lyckades efter några försök att fånga in en padda som hon snabbt döpte till Patrik, varför detta lite udda namnval har jag ingen aning om. Till en början tyckte hon det var lite läskigt att hålla i den kalla kroppen men vande sig rätt snabbt. Lite skrajsen blev hon dock när paddan gav ifrån sig ett lätt skällande läte, något de gör för att visa att de inte trivs. Då åkte Patrik rätt snabbt tillbaka ner i vattnet.

thea_padda2

Thea lyckades även att fånga in en mindre vattensalamander, en hane vilket man ser nu på våren på stjärten. Den blir extra platt och bred för att imponera på tjejerna.

Men dagens höjdpunkt var när vi lyfte på en bräda. Under den låg några hästiglar.

– Blä, det är såna som suger blod va?, undrade Thea.

Jag förklarade att det i Sverige bara är blodigeln som suger blod från människor och höll fram fingret för att visa att hästigeln inte gör det. På ett ögonblick struntade hästigeln i att den var en hästigeln och bet sig fast i mitt finger till dotterns stora förtjusning. Men efter lite ruskande på fingret släppte den dock taget.

thea_padda3

Det blev ett riktigt trevligt besök vid dammen, men pricken över i:et på denna dag, enligt Thea, kom lite senare då vi lagade kvällsmat, tacos…

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar