Annons
Annons


Närgånget möte med dovhjort

Med rätt förutsättningar fick jag ett närgånget möte med två dovhjortar.


dovhjort

Ska man lyckas ta bra naturbilder gäller det att förena tur med skicklighet. I går lyckades jag kombinera dessa två ingredienser och fick vara med om ett annorlunda möte.

Det var en strålande dag med en lågt stående sol från en klarblå himmel. Det blåste rätt bra och jag hade vinden i ansiktet. Jag promenerade över ett kalhygge med siktet inställt mot en skogsdunge där jag hoppades träffa på lite spännande djur. Trots tiden på året värmde solen gott min rygg.

Annons

Lär mer här: 5 tips på hur du lyfter dina naturbilder.

Det här med ljus och vind är viktigare än vad man kan tro då man ska fotografera djur, särskilt stora däggdjur. Vill du få fram en detaljrik bild är det bra att ha solen i ryggen eftersom den då kommer lysa upp det objekt du fotograferar. Har du vinden mot dig betyder det att dina dofter inte avslöjar dig. Det här fick jag nytta av då jag plötsligt fick se två dovhjortar ett hundratal meter framför mig. Det var en hind med sin kalv som kom gående mellan trädstammarna. Jag stannade upp och lyfte försiktigt kameran och tänkte att jag tar några bilder innan de får syn på mig. Men de två dovhjortarna promenerade i rask takt rakt mot mig, utan verka se mig, trots att jag stod helt öppet.

Förklaringen var att de båda djuren hade den låga solen rätt i ögonen och lade inte märke till mig, så länge jag stod still. Min doft kände de inte av eftersom vinden förde den mot andra hållet.

Hinden och hennes kalv kom närmare och närmare tills de var så nära som 4-5 meter från mig. Då plötsligt tvärstannade hinden, tittade förvånat på mig, vände håll och satte av i full fart med kalven i bakhasorna.

dovhjort

dovhjort

dovhjort

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar