Annons
Annons


Mycket känslor i Senegal


tygstycke

Senegal är ett oerhört färgrikt land där man gärna klär sig i tyger med vackra mönster med starka färger.

Nu har jag och mina reskamrater varit i Senegal i fem dagar. Det har varit ett oerhört packat schema med många besök på skolor, polisstationer och frivilligorganisationer runt om i landet där man berättat om sina arbeten för att hjälpa barn som råkat illa ut.

Annons

Jag och Anna Carlsson från Sveriges Radio har fått förmånen att få intervjua många barn och ungdomar som berättat sina öden för oss och det har varit oerhört gripande att ta del av deras i många fall otroligt smärtsamma historier.

Små barn, ibland så unga som fem år har upptäckts på gatorna långt från sina hem där de tiggt pengar och mat bara för att klara vardagen.

ohmar

Ohmar sammanfördes med sin morfar Jero tack vare insatser från ENDA, samarbetspartner till Rädda Barnen. Han rymde från en koranskola i Dakar där han dagligen fick stryk av sin lärare eftersom han inte lyckades tigga ihop tillräckligt med pengar.

Med en klump i halsen har vi tackat dem för att de delat med sig av sina livsöden. Efteråt och utom synhåll för barnen har känslorna sköljd över oss som en tsunami och det har varit omöjligt att hålla tillbaka tårarna.

Samtidigt har det varit så oerhört imponerande och glädjande att se alla dessa invånare i de fattiga byarna ute på landsbygden som ställer upp för varandra. Tack vare speciella nätverk av barn och vuxna hjälps man åt att upptäcka barn på drift som kan tas till speciella platser, Listening Centers, där de får träffa vuxna som låter barnen äta, vila och leka så de känner sig tillräckligt trygga för att kunna berätta varifrån de kommer. Genom nätverksarbetet hjälper man sedan barnen att återföras till sina familjer eller släktingar.

salif
Barn från skolan Djibélor Baraf spelar upp en pjäs för oss för att visa att alla barn har rätt att få gå i skolan och lära sig läsa och skriva. Pojken i grön rock, Salif, var oerhört uppskattad av de andra skolbarnen i sin roll som sträng pappa.

listeningcenter

Listening Center är en plats med många viktiga funktioner. Bland annat fungerar de lite som våra fritidsgårdar, fast med betydligt mindre medel, där barnen i byn kan samlas för att leka eller få hjälp med läxor.
   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar