Annons
Annons


Myter och fakta om spindlar

Det finns gott om myter och frågor om spindlar. Här svarar vi på de vanligaste frågorna och sticker hål på några av myterna.


Spindlar

Hur många spindelarter finns det?

Svar: Omkring 35 000 spindelarter i världen varav omkring 730 i Sverige.

Är spindlar insekter?

Svar: Nej. Spindlar ingår i klassen spindeldjur. De har åtta ben, framkropp och bakkropp delas av med en smal midja.

Annons

Väver alla spindlar nät?

Svar: Alla spindlar kan framställa silkestrådar från speciella körtlar på bakkroppen, men det är långt ifrån alla som spinner fångstnät. Silket kan användas till en rad olika saker som signaltrådar, parningstrådar, äggsäckar eller till ballongflykt. Då tar vinden tag i tråden och för spindeln till nya platser.

Är korsspindeln Sveriges enda giftiga spindel?

Svar: Nej. De allra flesta spindlar är giftiga. Men det är extremt sällan folk blir bitna av spindlar i Sverige. De flesta arter är alldeles för små och de som är tillräckligt stora ger sig inte på stora djur som människor. Skulle de mot all förmodan lyckas bita igenom vårt skinn är deras gift för svagt för att ställa till med någon skada.

Hur många ögon har spindlar?

Svar: De flesta spindlar har åtta punktögon men ser trots det ganska dåligt. Ett undantag är hoppspindlarna som har två stora ögon som används då de lokaliserar sitt byte.

Hur gammal blir en spindel?

Svar: De flesta spindlar blir 1-2 år gamla. Några arter, som den större husspindeln kan bli 5-6 år. Stora fågelspindlar kan bli 10-15 år i det vilda och över 20 år i fångenskap.

Är inomhusklimatet bra eller dåligt om där finns spindlar?

Svar: Spindlar trivs inte i vårt inomhusklimat eftersom det oftast är för varmt och torrt. De flesta spindlar som lever inomhus hittar du oftast i källaren eller våtutrymmen där luftfuktigheten är lite högre.

Hur gör man för att slippa spindlar inomhus?

Det är svårt att undvika att få in spindlar, särskilt under sommaren då man ofta har fönster och dörrar öppna. Sätt insektsnät på alla ventiler så inte spindlarna kan ta sig in genom dessa. Städa och dammsuga så har spindlarna färre platser att gömma sig på. Bäst är dock att lär sig uppskatta spindlar. De gör ingen skada utan äter upp skadedjur som silverfiskar, ängrar och flugor.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar