Annons
Annons


Nu vaknar huggormarna

Nu vaknar huggormarna upp efter vintersömnen.


En av höjdpunkterna om våren är att leta efter huggormar. Soliga vårdagar i mars kan man se de första lite stelfrusna huggormarna ligga och sola sig.

Först kryper hanarna fram. De ska få igång spermaproduktionen innan honorna dyker upp. När det är gjort brukar ormarna ömsa skinn. Det spricker upp framme vid munnen, sen kränger de av resten av skinnet som en strumpa. Därefter är det parning som gäller. Då slåss hanarna om att få para sig med en hona och de brottas med varandra genom att slingra sig kring varandra och trycka ner sin motståndare. Den mindre brukar få ge sig medan de större får para sig.

Annons

Ska du leta efter huggormar ska du ge dig ut soliga vårdagar på senförmiddagen så solen hunnit värma upp marken ordentligt. Blockrik terräng där middagssolen gassar brukar vara bra platser att söka på.

Ett tips är att gå in på Artportalens sida och se vart huggormar rapporterats in någonstans i landet. Sen är det bara att ge sig ut och söka.

HÄR KAN DU SÖKA: Artportalen

HUGGORMSFAKTA:

Vetenskapligt namn: Vipera berus

Längd: 100 cm

Ålder: 10-15 år

Föda: Gnagare, ödlor

Utseende: Ljusare grundfärg som varierar från grå till röd med ett mörkt sicksackband längs ryggen. Det finns även helsvarta huggormar, så kallade melanistiska. Ögonen är röd-bruna med svart vertikal pupill.

Övrigt: Huggormar är Sveriges enda giftorm. De har långa gifttänder som viks fram då de bits. Giftet dödar bytet men hjälper även till att påbörja nedbrytningen. Huggormens föder levande ungar som kallas espingar. De är små miniatyrer av de vuxna med fullt utvecklade gifttänder och giftblåsor och är varken mer eller mindre giftiga.

Fridlyst: Samtliga Sveriges tre ormarter, huggorm, snok och hasselsnok är fridlysta. Det innebär att man inte får döda eller plocka upp dem. Har du huggormar på tomten får du dock transportera bort dessa. Se till att flytta dem långt så de inte återvänder.

 

Huggormar

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar