Annons
Annons


Ofarlig fågelmatare


birdfeeder.jpg

Jag fick precis ett samtal från en orolig läsare som var rädd att en fågelmatare vi lottar ut i Allers nummer 44, sid 17, kunde skada fåglarna. Fågelmataren är en ihålig plastkula som monteras fast på fönstret med hjälp av en sugpropp. Därefter fyller man koppen med valfria fröer eller annat gott som fåglarna uppskattar.

Annons

Kvinnan som ringde in var orolig över att småfåglarna kunde fara in i rutan och skada sig. Hon berättade att hon haft ett antal fåglar som brakat in i hennes fönster där hemma.

Det händer då och då att fåglar gör så, alltså flyger in i fönstret. I värsta fall bryter de nacken och dör, men i de flesta fall blir de bara omtöcknade och svimmar av för ett ögonblick. Efter en stund piggnar de till och flyger i väg. Oftast är det så att en rovfågel eller ett annat djur attackerat fågeln som då flytt i panik och av misstag flugit in i rutan.

Men med en fågelmatare är det en annan sak. Då tar fågeln sikte mot själva mataren och bromsar då in i god tid för landa på ett kontrollerat sätt. Så alla ni som haft samma funderingar kan nu med gott samvete sätta upp er matare.

Skulle ni vara med om att en fågel flyger in i fönstret kan ni hjälpa den. Eftersom fågeln troligtvis bara behöver lite tid att kvickna till kan ni hålla ett vakande öga på fågeln för att se till att inte grannens katt eller något annat djur passar på att ta det lättfångade bytet.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar