Annons
Annons


Orangutangernas skyddsängel på SVT


lone_liten

Förra året fick jag förmånen att göra en intervju med den danska kvinnan, Lone Dröscher Nielsen, orangutangernas skyddsängel! Intervjun blev ett reportage vi publicerade
i Allers nr 49

Lone arbetade många år som flygvärdinna. På sin fritid reste hon runt till olika spännande platser på jorden och hamnade så småningom på Borneo. I naturreservatet Tanjung Puting träffade hon primatologen Birute Galdikas som forskade på orangutangers beteende. Lone blev så intresserad av aporna att hon började arbeta hos Birute Galdikas som volontär på sin lediga tid.

Annons

Så en dag fick Lone komma till en plats på forskningsområdet där man tog hand om moderlösa orangutangungar. Ungarna hade blivit föräldralösa då deras mammor dödats av plantagearbetare eller svultit till döds eftersom deras livsmiljö, regnskogarna, skövlats till förmån för oljepalmsplantagen.

För att göra en lång historia lite kortare så sa Lone upp sig som flygvärdinna och startade i stället rehabiliteringscentret, Nyaru Menteng, mitt i hjärtat av den indonesiska delen av Borneo. Genom åren har hon tagit hand om över 1 000 orangutanger och gett dem ett värdigt liv. Som kronan på hennes livsverk har man nu kunnat börja återutsätta många av aporna ut i det fria, långt bort från avverkningsmaskiner och plantager.

Det var otroligt häftigt och inspirerande att få träffa en person som Lone som verkligen brinner för en viktig uppgift. Hon kämpar inte bara för att rädda de charmiga orangutangerna utan även för att uppmärksamma världen om ursprungsskogarna på Borneo som håller på att försvinna till förmån för den allt mer växande palmoljeindustrin. I dag finns palmolja i en mängd olika produkter, allt från kakor till skönhetsartiklar, produkter vi använder varje dag.

Nu är det inte bara jag som tycker Lones liv är intressant. Även SVT vill uppmärksamma hennes gärningar genom att visa en dansk dokumentärfilm om det arbete hon utför. Filmen är både rörande, skrämmande men även lärorik. Den heter Lone och Orangutangerna och sänds den 18. april på svt2 klockan 18:00. Missa inte den!

Redaktionsblogg Peter

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar