Annons
Annons


På jakt efter våren


Med en dåres envishet jagar jag efter vårtecken, trots att väderleksrapporterna visar att vintern kommer hålla i sig även under påskhelgen och ytterligare några dagar. I går begav jag mig till Halland för att leta efter ett säkert vårtecken, huggormar! Där finns nämligen några fina lokaler där dessa spännande reptiler brukar synas. Tidigt på våren kryper hanarna upp ur sina övervintringshålor och lapar i sig av de första värmande solstrålarna för att få igång produktionen av sädesceller. Lite senare kommer även honorna utringlande och då förstår ni säkert vad som händer…

Annons

Men fick jag syn på några huggormar? Nej! Trots att solen sken och det säkert var 10-15 plusgrader i markytan lyste ormarna med sin frånvaro. En teori till deras frånvaro är att hanarna kan återvänder ner i sina hålor efter några vårdagar eftersom de behöver fukt innan de ska ömsa sitt skinn, eller var jag helt enkelt för tidigt ute.

Men ett par vårtecken fick jag i alla fall uppleva, ett för öronen och ett för ögonen. Det första kom från sjön! Den starka vårsolen fick isen att börja smälta. Rörelserna som uppstod skapade en massa märkligt och mäktigt ljud. Det lät som enorma bubblor for runt under isen i hög hastighet. Ibland knakade det till då isen sprack upp. I flera minuter satt jag nere vid kanten av sjön och njöt av skådespelet.

Lite senare fortsatte jag min jakt efter huggorm i skogen. Marken var täckt av bruna fjolårslöv men bland denna bruna matta fick jag plötsligt se något ljusgrönt fladdra till, årets första dagfjäril. Det var en citronfjäril som trotsade det kalla vädret och prövade sina vingar. Efter ett tag landade den på marken som ett nyutslaget blad och tankade solstrålar innan den flög vidare.

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar